پروژه مجتمع مديريت پسماندهای صنعتی خطرناک و غیر خطرناک استان بوشهر
پروژه مجتمع مديريت پسماندهای صنعتی خطرناک و غیر خطرناک استان بوشهر

معرفی و اهمیت پروژه مجتمع مديريت پسماندهای صنعتی خطرناک و غیر خطرناک استان بوشهر

منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حاشیه خلیج فارس و در جنوب استان بوشهر با مساحت ٤٦ هزار هکتار قرار گرفته است که مشتمل بر سه منطقه پارس جنوبی با مساحت ١٤ هزار هکتار در شهرستان عسلویه)، پارس دو با مساحت ۱۶ هزار هکتار در مجاورت شهرستان کنگان و پارس سه یا پارس شمالی با مساحت ۱۶ هزار هکتار در محدوده های شهرستانهای دیر، دشتی، تنگستان و بوشهر است.

 

به دلیل وجود تاسیسات عظیم پالایشگاه های گازی و صنایع بزرگ پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مدیریت پسماند صنعتی از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

روزانه حجم قابل توجهی از پسماندهای صنعتی در این منطقه تولید می شود که در صورت عدم مدیریت صحیح و اصولی آنها محیط زیست منطقه را با مشکلات جبران ناپذیری مواجه می کند.


در آذرماه سال ۱۳۹۴ توافق نامه ای بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نفت در خصوص مدیریت پسماندهای صنعتی به امضا رسید.

 

از این رو سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی فرایند احداث یک مجتمع مدیریت جامع مدیریت پسماند صنعتی را آغاز کرد.

 

این سازمان پس از مکان یابی برای احداث این مجتمع به منظور واگذاری مدیریت اجرایی مجتمع مدیریت پسماندهای صنعتی با برگزاری فراخوان از سرمایه گذاران علاقه مند به این حوزه دعوت کرد. در این میان شرکت ملی شیمی سبز با کسب بالاترین امتیاز میان شاخص های تخصصی و فنی و مالی توانست پیروز این فراخوان باشد و اقدامات خود را برای احداث این مجتمع آغاز نمود.

 

همچنین در تاریخ ۱۳۹۱/۰۸/۱۲ هیئت محترم وزیران نیز با ابلاغ تصویب نامه ای به شماره ۹۱۱۹۴ ت ٥٦٤١١ ه شرکت ملی شیمی سبز را به عنوان مدیریت اجرایی احداث و بهره برداری از مجتمع مدیریت پسماندهای صنعتی خطرناک و غیر خطرناک در منطقه ویژه انرژی - اقتصادی پارس معرفی کرد.

 

از آن پس این شرکت مجری سیاست های زیست محیطی دولت و وزارت نفت در این منطقه و در حوزه مدیریت پسماند گردید.

 

این بار مسئولیت مدیران شرکت را بیش از پیش مصمم ساخت تا ساختار اجرایی شرکت را به نحوی صحیح هدایت کنند که ثمره آن استفاده از توان علمی - دانشگاهی در کنار عملکرد صحیح عمرانی - اجرایی بود.


به منظور شناسایی وضعیت موجود پسماندهای صنعتی و خطرناک در منطقه ویژه انرژی - اقتصادی پارس دانشگاه شهید بهشتی تهران مطالعات جامعی را انجام و در اختیار سازمان منطقه ویژه قرارداد.

 

این طرح که با عنوان طراحی مفهومی از آن یاد می شود، سنگ بنای طراحی مجتمع مدیریت پسماندهای صنعتی خطرناک و غیر خطرناک استان شد.

 

به منظور احداث مجتمع مدیریت پسماندهای صنعتی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ۲ قطعه زمین یکی به متراژ ۱۱ هکتار (در فاز ۱۴، شمال سایت ایران LNG ) و دیگری به متراژ ۱۳ هکتار (در منطقه پرک) در اختیار شرکت ملی شیمی سبز قرارداد.

 

به منظور رعایت ضوابط استقرار رده هفتم صنایع و قوانین زیست محیطی فرایند اخذ مجوز ارزیابی اثرات زیست محیطی برای این دو زمین طی شد و پس از صدور مجوز ارزیابی اثرات زیست محیطی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، فرایند احداث فاز اول مجتمع (خاکچال مهندسی) در کمتر از 6 ماه به سرانجام رسید.

 

در نهایت اداره کل حفاظت محيط زیست استان بوشهر در تاریخ ۱۴۰۰/۰۳/۳۰ مجوز بهره برداری از خاکچال مهندسی این مجتمع را صادر کرد.